Hoe je een boekenkast moet inrichten

Een open boekenkast op een prominente plek in een kamer kan ontzettend gezellig staan, mits je de boekenkast goed inricht. Als je veel boeken hebt is je kast snel gevuld, waardoor je gemakkelijk het overzicht kwijt kunt raken. Om ervoor te zorgen dat je dit niet overkomt geven we je een aantal tips voor het indelen van je boekenkast.

Inhoudsopgave

Bekijk de indeling van je boekenkast

Ga voor de kast staan een neem een paar stappen terug. Bekijk nu je boekenkast eens heel goed. Wat oogt het meest rommelig? Waar stoor je je aan? Zijn er planken die te vol staan, of juist te leeg zijn? Waardoor is de kast uit balans? Wat past qua kleur niet of juist wel bij de rest? Neem al deze punten goed in je op. Je kunt het voor jezelf nog een stuk visueler maken door een foto te nemen. Sowieso hartstikke leuk om te doen, zodat je straks een before en after foto hebt om te vergelijken.

Haal het kast interieur leeg

Om met een schone lei te kunnen beginnen aan je boekenkast inrichten, is het een goed idee om deze eerst helemaal leeg te halen. Op deze manier voorkom je dat je de kast weer inricht zoals je dat voorheen had gedaan. Sorteer de boeken en spullen bij het leeghalen van de kast. Wat moet weer terug en wat kan weg? Maak aparte stapels, zodat je boekenkast inrichten straks makkelijker wordt.

Sorteer de boeken en spullen bij het leeghalen van de kast. Wat moet weer terug en wat kan er weg? Maak aparte stapels, zodat je boekenkast inrichten straks makkelijker wordt.

Je boekenkast inrichten

Bepaal hoe je de boekenkast wilt inrichten. Zet je de boeken bijvoorbeeld neer op kleur, op alfabet of genre. Hou er ook rekening mee of er alleen boeken op de planken komen. Als je de boekenkast ook wilt gebruikt voor planten of woondecoratie, dan zul je rekening moeten houden met deze ruimte. Deel je boekenkast plank voor plank in, zodat je af en toe even stil kan staan om te kijken of de planken van de kast nog in balans zijn.

Probeer samengestelde werkwoorden zoveel mogelijk bij elkaar te houden. Dit vergroot de leesbaarheid. In dit geval: Bepaal hoe je de boekenkast wilt inrichten.

Deel je boekenkast in op alfabet

Als je de boekenkast wilt indelen op de vindbaarheid van de boeken, dan is het slim om ze op alfabet te sorteren. Deel de kast in op basis van de boektitels of de schrijvers, dan kun je de boeken later gemakkelijk weer terugvinden.

Sorteer de boeken op genre

Ben je een fan van veel verschillende genres? Deel je kast in op basis van de genres, om je zoektocht een stuk makkelijker te maken. Zet romans bij elkaar, net zoals thrillers, fantasy of sciencefiction. Zodra je dan in een bepaalde bui bent voor een genre, is het makkelijker en sneller om het juiste boek te vinden.

Je boekenkast op kleur indelen

Wil je meer een esthetische boekenkast in plaats van een waar je gemakkelijk het juiste boek kunt vinden? Deel dan je boekenkast in op kleur. Dit zorgt voor een strakke indeling, waarbij de kleurrijke uitstraling van de kast een ware blikvanger wordt in de kamer.

Een boekenkast van het juiste formaat gebruiken

Toch meer ruimte nodig voor je groeiende boekencollectie? Kies dan voor een boekenkast op maat. Een kast op maat heeft flink wat voordelen. Zo is het mogelijk om de kast volledig naar jouw wensen te laten ontwerpen waardoor deze perfect bij je interieur past. Het is bij een kast op maat mogelijk om het materiaal, ontwerp en de kleur te kiezen. Door te kiezen voor een kast op maat zorg je ervoor dat je voldoende ruimte hebt. Je kunt namelijk zelf de maten bepalen. Mocht je het lastig vinden om dit zelf te beslissen, dan kun je jezelf laten adviseren door een van onze professionals.